Polițe RCA: calculează bonusurile si penalizările

polita rca

Societățile de asigurare vă pot “premia” sau “penaliza” în funcție de performanțele la volan. Pe scurt, raportat la tariful standard, la încheierea unei polițe RCA, veți primi anumite reduceri (bonus) dacă nu ați înregistrat daune pe polița RCA în perioada anterioară, sau …un spor la primă (malus-majorarea primei) în caz contrar.

Sistemul se aplică din 1 ianuarie 2010, a fost gândit pentru a tempera șoferii imprudenți și presupune 14 clase de Bonus și 8 clase de Malus (vezi tabel 1). Nu va lăsați însă derutați de numărul diferit de clase, bonusurile sunt mai mici decât penalizările. Astfel, puteți urca “doar” până la o primă de 50% din valoarea poliției, și asta în 7 ani de condus fără daune, dar puteți sări la o penalizare de 100% (ultima clasă de Malus) după un singur an, pentru 3 sau mai multe daune.

Cum funcționează sistemul? Să presupunem că în anul de referință nu ați înregistrat daune. La reînnoirea poliței aveți clasă B1 de bonus (la o reînnoire pe 6 luni) adică o reducere de 5% a valorii RCA sau B2 (reînnoire pe 12 luni a poliței) ceea ce presupune o reducere de 10% din valoarea poliței. Dacă bifați deci 7 ani fără daune, veți achita doar jumătate din valoarea RCA. Ce se întâmplă dacă aveți daune anul anterior? Porniți cu o poliță mai scumpă cu 30% pentru o daună (clasă M4 de malus), cu 80% pentru două daune (clasă M7 de malus) sau cu una dublă ca valoare, penalizare de 100% deci (clasă M8 de malus).

Ce se întâmplă dacă după un an cu daune înregistrați mai mulți ani fără incidente? În acest caz veți urca la o clasă superioară de Malus și apoi într-una de Bonus. Să presupunem că aveți clasă M4 (o daună) pe RCA. La prima reînnoire pe 6 luni vei trece la M3 (ceea ce înseamnă doar 20% majorare din tariful RCA) sau la M2 (10% penalizare) dacă reînnoiti pe 12 luni. Anul următor fără daune veţi trece la M1 (reînnoire la 6 luni) sau B0 (reînnoire pentru 12 luni).Din acest moment veți începe să bifați reduceri de tarif dacă nu aveți în continuare daune. Cu alte cuvinte, vă ia 2 ani să scăpaţi de penalizări dacă aţi avut o daună. Dar pentru 3 daune? Veţi trece la M6 în primul an, M4 în al doilea, M2 în al treilea și B0 în al patrulea an (pentru reînnoiri la 12 luni). La 2 daune, de la M7 treceţi la M5 în primul an, la M3 în al doilea, M1 în al treilea și B0 după încă 6 luni sau B1 după un an (deci 3,5 ani pentru a scăpa de penalizări).